Eten uit de natuur

De meeste mensen vergeten dat de natuur één grote groentewinkel is. Als je er een beetje oog voor hebt pluk je zo een maaltijd bij elkaar. Doe dat overigens niet in de berm van een drukke weg. De uitlaatgassen zijn niet echt geschikt als smaakmaker. In deze recepten makkelijk herkenbar planten zodat je niet bang hoedt te zijn dat je het laatste avondmaal samenstelt.

 

Brandnetelsoep

Een beetje van Maggi en een beetje van brandnetel. Met alleen water en een paar brandnetelblaadjes krijg je niets smakelijks.

Fruit wat snippers ui (met eventueel wat knoflook), voeg water toe en een bouillonblokje of wat tuinkruidenbouillon. Was in de tussentijd de brandnetelblaadjes (pluk alleen de topblaadjes, de andere zijn te taai) en snijdt ze fijn. Laat ze een minuut of tien meetrekken met de bouillon. Op smaak maken met wat zout en peper.

 

Brandnetelsoep met paardebloemknopjes
(voor 4 personen)

1 liter bouillon van een tablet
1 kopje brandnetelkoppen
0,5 liter melk
1 eetlepel bloem
1 eetlepel boter
peper en zout
mespunt foelie
1 kopje paardebloemknopjes

Was de brandnetelkoppen. Kook ze gaar met aanhangend water en pureer ze. Smelt de boter in een soeppan. Roer de bloem erdoor. Laat een paar minuten zachtjes pruttelen. Giet er al roerende de bouillon bij. Breng op smaak met zout, peper en foelie. Breng de soep tegen de kook aan. Spoel de paardenbloemknopjes en stoof ze met een beetje boter. Doe de soep in de borden en garneer met de paardenbloemknopjes.

Gestoofde brandnetels

Fruit een gesnipperd uitje. Was de brandnetels. Voeg de brandnetelblaadjes (met aanhangend water) toe en laat het geheel een kwartiertje stoven. Maak het op smaak af met wat zout en peper en eventueel iets nootmuskaat. Met een scheutje koffiemelk heb je brandnetels à la crème.

Veldzuringsoep
(voor 4 personen)

5 flinke eetlepels veldzuringblad fijngesneden
4 eieren
10 gram boter
1 mespunt noosmuskaat
zout en peper
3/4 liter water
2 theelepels strooiaroma of een tablet groentebuillon
1 eierdooier
6 eetlepels room

Was de zuringbladen en snijd ze zeer fijn. Klop  de eieren los met wat zout en peper en vermeng ze met vier eetlepels fijngesneden veldzuring. Voeg wat nootmuskaat toe. Bak van dit mengsel een dikke omelet. Laat deze even afkoelen en snijdt hem in kleine stukjes. Breng het wat met de bouillontablet aan de kook. Neem het van het vuur en roer de room en eierdooier er door en voeg de omeletstukjes toe. Bestooi de soep met fijngehakte zuringbladen.

 

Zuringsaus
(voor 4 personen)

100 gram veldzuring
0,3 liter visbouillon
15 gram boter
1 eetlepel bloem
4 eetlepels room
zout en peper

Hak de zuring fijn. Breng de bouillon aan de kook, Neem de bouillon van het vuur. Voeg de zuring toe en laat het geheel vijf minuten trekken. Pureer de zuring in de bouillon. Smelt de boter in een sauspan. Voeg de bloem toe en roer het tot een glad mengsel. Voeg er al roerende de zuringbouillon aan toe. Laat de saus een minuut of vijf zachtjes doorkoken. Blijf roeren. Doe de room erbij. Breng de saus op smaak met zout en peper.

Dennenscheutensiroop

Pluk jonge frisgroene dennenscheuten. Pluk een grote pan vol en giet hier gekookt heet water over, zodat alles onder water staat. Laat dit 12 uur trekken. Zeef het en kook het vocht op met een kilo suiker en het sap van 3 of 4 citroenen per 5 liter water. Giet de kokend hete vloeistof in flessen.

Om te drinken verdun je de siroop met water. Eén deel siroop op twee delen water.

 

Vlierbloesem-champagne

200 gram vlierbloemenschermen
5 liter water
500 gram suiker
¼ liter witte wijnazijn
2 citroenen

De bloemschermen met de in schijfjes gesneden citroen, azijn en suiker in een grote emmer of pan doen. Water toevoegen en omroeren tot de suiker is opgelost. Vijf dagen op een warme plaats laten staan. Zeef daarna het mengsel en giet het over in flessen met een schroefdop. Neem wel stevige flessen want er ontstaat iets van koolzuur waardoor de druk toeneemt. De champagne nu 14 dagen laten rusten.

De drank kan gemengd worden met mineraalwater.

 

Vlierbloesemthee

3 flinke theelepels gedroogde vlierbessenbloemen overgieten met een ½ liter kokend water. Tien minuten laten trekken.

Goed middel bij verkoudheid en griep. Twee kopjes zo warm mogelijk opdrinken en je gaat stevig transpireren.

Vlierbessenconfituur

1 kilo vlierbessen zonder steeltjes
sap van 1 citroen
700 gram suiker

Was de vlierbessen. Laat ze op een vuurtje tot moes koken. Voeg eventueel wat water toe om aanbranden te voorkomen. Voeg als de bessen tot moes zijn gekookt de suiker en citroensap toe. Breng de massa zachtjes aan de kook en blijf roeren, goed roeren. Laat nadat de suiker is gesmolten de jam flink doorkoken. Na vijf tot tien minuten is de jam voldoende gegeleerd. Doe de jam in schone glazen potten en sluit ze luchtdicht af.

Op deze manier zit de jam wel vol pitjes. Wanneer je daar niet van houdt, is het verstandig om, voordat je de suiker toevoegt de bessenmoes te zeven.

Vlierbessenlimonade

Wil je er niet al te veel moeite voor doen, of ben je te laat en kun je de bessen al plukken: IKEA verkoopt siroop van vlierbessen. Bijzonder geschikt voor een eerste kennismaking.