Waldorfsalade

(voor 25 personen)

Ingrediënten

1,5 kg appels, 500 g knolselderie, 1 citroen, 250 g gepelde walnoten, 250 g rozijnen, eventueel een blik mandarijntjes op sap of partjes ananas, 2 koppen mayonaise of yoghurt (of half om half).

Bereiding

Rasp de selderie. Om te voorkomen dat de smaak wat scherp is kun je de geraspte selderie even in kokend water houden.

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijdt ze in blokjes. Sprenkel over de stukjes appel citroensap om verkleu­ren te voorkomen. Hak een deel van de wal­noten en leg de rest apart voor garnering. Schep de selderie, de blokjes appel, de rozijnen, de gehakte noten (en eventueel de vruchten) voor­zichtig door elkaar met de saus. Garneer het geheel met wat stukjes walnoot. Deze salade doet het ook goed in een vegeta­rische maaltijd. Maar je kunt hem ook prima gebruiken wanneer je bijvoorbeeld op een oudermiddag wilt gaan barbecueën.

Bonensalade

(Voor 6 personen)

Bruine of witte bonen vormen altijd een goede basis voor een stevige salade, bijvoorbeeld als bijgerecht bij een barbecue of bij macaroni.
Gebruik hierbij je eigen fantasie. Het recept dat we hier geven is maar één voorbeeld.
Werk je met bonen uit blik of uit glas, spoel de bonen dan eerst goed af, anders kleven ze te veel aan elkaar.

Ingrediënten

1 blik bruine bonen, 1 ui, 1 rode paprika, 1 groene paprika, 3 tomaten, komkommer, blokjes kaas of blokjes uitgebakken ont­bijtspek, olie, a­zijn, zout en peper.

Bereiding

Snijdt de ui in ringen. De kleinste ringen kun je het handigst verder versnipperen, zodat ze wat beter mengen met de andere ingrediënten.

Vanwege de kleur nemen we in deze salade rode en groene papri­ka.

Snijdt de paprika’s in kleine stukjes. Voor de  tomaat kun je het beste vleestomaten nemen. Zijn die niet te krijgen dan zijn andere ook goed. Gebruik alleen het vruchtvlees.

Stukjes komkommer en, afhankelijk of het een vegetarische salade moet worden of niet, stukjes kaas of blokjes spek maken het geheel af.

Moet het een echte maaltijdsalade worden dan kun je blokjes gekookte aardappel gebruiken.

Als saus erbij kun je vijf delen olie met één deel azijn, wat zout en peper, een mespuntje mosterd en een snufje suiker door elkaar kloppen. Maar je kunt ook een saus maken van yoghurt, tomatenketchup en mayonaise.