Kookboeken

Als kamptrainer bij Scouting,, maar ook omdat ik
bij cursussen optreedt als kookstaf, kreeg ik vaak de vraag: “Heb je niet wat recepten voor grote groepen?” Een andere vraag was: “Wat kun je eigenlijk allemaal doen op een tweepits gasstelletje of een houtvuurtje?” Dat werd dus een kookboekje: De Vrolijke Kampkok. Het zijn allemaal recepten voor de kamperende kok.

Inmiddels is een vervolg verschenen: De Kampkok Kookt Vrolijk Verder. Als verzoeknummers heb ik nog gemaakt: De Kampkok Gaat op Kamers en De Kampkok Kookt Vegetarisch.

De ware liefhebber maakt deze recepten klaar op een houtvuur. Wil je dat een keer proberen, zoek dan een goede stoker uit. Wanneer je een beetje op elkaar bent ingespeeld, werkt het beter dan een zespits fornuis.

Voor de liefhebber zijn de kampen van Scouting
een prima kookschool. Het is in elk geval de omgeving waar ik heb leren koken: ruw maar effectief. Wanneer wij op kamp gingen, plunderden wij eerst de voorraden van de oudelui. Tijdens het kamp was het onze heilige plicht beter en exclusiever te koken dan andere patrouilles. De Zeemeeuwen hadden de beste keuken, punt uit.