Boven het vuur

Voor gerechten die je boven het vuur wilt roosteren heb je een stok nodig. Zo dun dat je hem makkelijk ergens door kunt prikken maar ook zo stevig dat hij niet in stukken breekt boven het vuur. Deze recepten kun je ook op de barbecue klaar maken.55

Stokbrood:

Maak van bloem, water en een beetje zout een stevige deegmassa. Wikkel dit deeg om je hikestok. Besmeer de buitenkant van het deeg met water om een beter korstje te krijgen en rooster je brood al draaiend boven de as tot het bruin is. Wanneer het deeg gaar is, kun je het zo van de stok afschuiven. In de opening doe je boter en suiker, stroop of een worstje.

Engeltje te paard:

Dit zijn blokjes kaas met daaromheen een stukje spek. Laat de kaas en het spek gaar bakken boen de as. Wacht tot de kaas begint te druipen.

Kabobs:

Rijg om en om plakjes spek, kaas, vlees, appel en ui aan je stok. Laat het geheel gaar roosteren boven de hete as.

Maïskolven

Ontdoe de maïskolf van de bladeren en prik het op een stok. Al ronddraaiend boven de as gaar laten worden. Opeten met wat boter en zout of suiker. De schutbladen van de maïskolven wat wegtrekken, draden verwijderen, kolven bestrijken met boter, zout en peper erop, bladeren er weer omheen vouwen, in dubbele folie pakken en een half uurtje in de smeulende as roosteren. (variatie)

Leverspiesen:

Gemakkelijk in de verwerking zijn kippenlevertjes Gebruik wel verse en geen diepvries. Wikkel de levertjes in plakjes ontbijtspek en rijg ze aan de spiesen Zachtjes roosteren boven het vuur. Achteraf zout toevoegen. Wil je kruiderij gebruiken, bestrooi de levertjes dan vooraf met peper. Lever combineert goed met appel. Je kunt dus ook een paar stukken appel aan de pen spiesen

Sjaslicks:

Het gaat hier om “gemengde” spiesen Het vlees wordt afgewisseld met ringen ui, paprika, tomaten en andere groenteachtige ingrediënten. Het verdient ook hier aanbeveling het vlees te marineren. Als vlees kan worden gebruikt: mager varkensvlees, mals rundvlees of lamsvlees. Noem je het gerecht “Kebab”, dan mag je geen varkensvlees gebruiken. Wissel het vlees aan de spiesen af met kleine tomaatjes of plakjes van grote, stukken paprika, uienringen of partjes champignons, stukjes appel of banaan.

 Ei aan het spit:

Maak voorzichtig in beide stompe zijden van het ei een gaatje. Prik er een ijzerdraadje door. Steek twee vorkstokken in de grond waar het ijzerdraad op kan rusten. Hang het ei zo hoog boven de gloeiende as dat je je hand er precies acht tellen boven kunt houden. Wentel je spit tot het ei gaar is.

Eieren koken:

Maak van vetvrij papier een zakje, dat je half met water vult. Dit zakje hang je boven het vuur. Door het water kan het papier niet gaan branden als tenminste de vlam niet boven het waterniveau uitkomt. Met dit kokende water kun je de eieren koken.

Eieren bakken op een steen:

Een brok niet poreuze, gladde steen in smeulende as ongeveer 16 minuten goed heet laten worden. Steen uit de as halen en je eitje erop bakken.

Gepofte aardappels/appels:

De aardappels en appels leg je in de hete as zonder vlam, waardoor ze gaar gepoft worden en de schil (die zwart wordt) gemakkelijk loslaat. Een beetje zout en boter geven de aardap­pel een lekkere smaak.

Vlees roosteren:

Vlees kun je ook roosteren. Van een levende geschilde berkentak maak je een roostermatje.

Leg op het rooster een lapje vlees, behoorlijk gezouten en houdt dit boven de hete as, na eerst beide kanten goed dichtgeschroeid te hebben. (Hierdoor blijft het bloed in het vlees) Dan braad je beide zijden behoorlijk totdat ’t lapje door en door gaar is en je zult merken dat de heerlijkste biefstuk door moeder gebakken er niet tegenaan kan.

 Vis roosteren:

Het grote gevaar bij het roosteren van vis is dat de vis uit elkaar valt. Daarom moet je op een paar dingen letten.

  • Laat het vel zoveel mogelijk onbeschadigd. Om te zorgen dat het heel blijft tijdens het roosteren, moet je het goed bestrijken met olie.
  • Gebruik het liefst een wat vette vissoort. Makreel en haring zijn bijvoorbeeld zeer geschikt.
  • Het meest veilig is het om de vis in een rooster te verpakken dat je dan met vis en al om kunt keren. Als voorbeeld gelden de draadkorfjes die je wel met barbecuen ziet.
  • Bij het roosteren heeft de vis maar weinig kruiderij nodig. Wat peper in de buikholte is meestal wel voldoende. Makkelijker is het om de vis in folie te verpakken.