Wortelsoep met Indiase trekjes

Ingrediënten
1 grote pot wortels, 2 gesnipperde uien, 1 teentje knoflook fijngesnipperd of uit de knijper, 1 theelepel kerrie, 1 zakje soepgroente, 1 of 2 glazen  jus d’orange, 1 blikje tomatenpuree, 1 Spaanse peper,  2 tabletten groente- of paddenstoelenbouillon (of half om half), 1/8 liter kokosmelk, 3/4 liter water, 1 bosje verse koriander, zout en peper, eventueel maggi, (olijf)olie om in te bakken.

Bereiding
Verhit in een grote soeppan met dikke bodem een paar eetlepels (olijf)olie. Fruit hierin de ui en de knoflook  met de kerrie. Bereidt intussen de Spaanse peper voor. Snijdt de peper overlangs in tweeën. Verwijder de zaadjes en de zaadlijsten. Snipper de peper en voeg hem samen met de soepgroente bij het uimengsel. Giet in de tussentijd de wortelen af. Voeg de wortelen toe aan het uimengsel. Laat het nog even mee fruiten. Voeg nu het  water toe en de bouillontabletten. Breng het geheel aan de kook en roer het regelmatig door. Pureer de soep met een staafmixer. Giet nu de jus d’orange en de kokosmelk bij de soep en laat het geheel weer aan de kook komen. Roer het goed door. Breng het geheel op smaak met zout en peper en eventueel wat maggi. Snijdt intussen de koriander zeer fijn en voeg die toe aan de soep.

Franse uiensoep

(voor 40 personen)

Ingrediënten

10 kg. uien, 5 teentjes knoflook fijngemaakt, 700 gram boter, 20 tabletten kruidenbouillon, 1 fles droge witte wijn, 10 blaadje laurier, 1 kilo gram geraspte pittige kaas

Bereiding

Uien in halve ringen snijden en lichtjes bruin kleuren in boter. Water, bouillontabletten en laurier toevoegen.

De soep aan de kook brengen en gedurende 20 minuten zachtjes laten koken.

Dien de soep op met geraspte kaas apart.

Broccolisoep

(Voor 40 personen)

ingrediënten

10 liter vegetarische bouillon, 1 liter droge witte wijn, 3 kg broccoli, 5 bakjes boursin, 1,5 liter room, peper en zout, 2 potten pesto.

Bereiding

Kook de broccoli gaar in de bouillon. Voeg boursin toe en pureer alles met de staafmixer. Verwarm opnieuw. Klop met de staafmixer de slagroom door het broccolimengsel tot het gaat schuimen. roer de pesto door de soep en breng het geheel op smaak met zout en peper.

Gilwell Ada’s Hoevesoep

(voor 40 personen)

Ingrediënten

5 kg. uien, 4 kg boeren soepgroente, 1 kilo diepvrieserwten, 5 teentjes knoflook fijngemaakt, 700 gram boter, 10 liter kruidenbouillon, 1 fles droge witte wijn, 3 bosjes selderij

Bereiding

Uien in halve ringen snijden en lichtjes bruin kleuren in boter. Bouillon en helft van de soepgroente toevoegen met twee bosjes selderie, fijngesneden.

De soep aan de kook brengen en gedurende 20 minuten zachtjes laten koken. Rest van de soepgroente toevoegen met de erwten en de wijn. Nog tien minuten door laten koken. Strooi er kort voor het serveren het laatste bosje fijngesneden selderie over.

 

Preisoep met kaas

(Voor 40 personen)

Ingrediënten

10 preien, 10 grote aardappels, 5 teentjes knoflook fijngemaakt, 5 uien in ringen, 10 liter groentebouillon van tabletten, 4 liter melk, 1 fles droge witte wijn, 1 kilo geraspte jong belegen Goudse kaas, nootmuskaat, zout en peper, olijfolie

Bereiding

Maak de preien schoon en snijd het wit en het mooie groen in smalle ringetjes. Houd wat mooie ringetjes achter voor de garnering. Schil en was de aardappels en snijdt ze in blokjes.

Bak de aardappelen met de uien de knoflook in wat olijfolie. Voeg, wanneer de ui gaat kleuren de prei toe en 3 liter water. kook hierin de prei gaar in ca. 15 minuten. Pureer het geheel met een staafmixer.

Breng de puree samen met de bouillon en de melk aan de kook. Neem de pan van het vuur en roer de kaas door de soep. Breng op smaak met de nootmuskaat, zout en peper en garneer met de achtergehouden preiringetjes.

Needse veldsoep

(voor ca 40 personen)

Ingrediënten

6 pakjes ossenstaartsoep (Maggi zesbordenpak), 1 kilo uien, 2 teentjes knoflook, 1 bakje dobbelsteentjes vet spek, 1 pak dobbelsteentjes ontbijtspek, 2 zakken boerensoepgroente, 1 pakje passato, 500 gram macaroni, 4 blikken bruine bonen, 1 blik gebroken sperziebonen, 2 glazen rode wijn, 1 cervelaatworst in plakjes gesneden, 1 eetlepel Provençaalse kruiden, zout en peper, maggi.

Bereiding

Zet 8 liter water op voor de soep. Klop het soeppoeder met 1 liter water tot een dikke pap.

(Afhankelijk van de gebruiksaanwijzing voeg je die aan het koude of het kokende water toe/ goed roeren).

Bak in een grote koekenpan de blokjes vet spek uit. Wanneer ze halverwege zijn, voeg dan het ontbijtspek toe. Schep de uitgebakken spekjes uit de pan en houd ze apart.

Halveer de uien en snijd ze in dunne ringen. Bak de uiringen in het spekvet tot ze bruin zijn.

Maak de blikken bonen open. Wrijf de inhoud van 1 blik tot puree.

Voeg de passato en een zak soepgroente bij de kokende soep. Schep de uiringen erbij en de fijn gesnipperde knoflook en doe de bruine bonen met de Provençaalse kruiden bij de soep. Laat alles onder goed roeren een tien minuten doorkoken. Voeg nu de macaroni toe. Laat alles circa tien minuten zachtjes doorkoken. Doe de tweede zak soepgroente erbij en de wijn.

Laat de laatste vijf minuten de sperziebonen meekoken en de plakjes cervelaatworst. Op smaak afmaken met zout en peper en maggi. Strooi vlak voor het opdienen de spekjes door de soep.

Je kunt de soep eventueel nog wat optutten met reepjes paprika of cocktailworstjes. Doordat je al het vocht gebruikt van de bonen kom je in totaal op zo’n 10-12 liter soep.