Flammküche halal

Ingrediënten:
1 taartbodem voor Flammküche of een rol bladerdeeg
125 gr. kwark
125 gr. crème fraîche
3 à 4 gesnipperde uien
1 courgette in plakjes gesneden
wat peper
flink veel geraspte kaas (halal of vegetarisch)

Bereiding:
Op Flammküch zijn veel variaties mogelijk. Dit is een recept voor een halal-variant. Het verschil zit hem, behalve in het ontbreken van spekjes, in de kaas die je gebruikt. B ij het maken van kaas gebruiken ze, om de melk te laten stremmen, een zuur uit een van de magen van een kalf. Als dat kalf niet ritueel is geslacht,is de kaas niet halal. In  Turkse winkels kun je halalkaas gebruiken, ook kun je vegetarische kaas nemen. Die wordt zonder dierlijk stremsel gemaakt en is daarmee halal.

Voor het beleg maak je een mengsel van de kwark, de crème fraîche en wat peper. Smeer de bodem in met dit mengsel.

Bak in wat olijfolie de uien. Zodra ze zacht worden voeg je de courgete toe. Laat nog even doorbakken. Spreid het mengsel nu over de taartbodem.  Als laatste gaat de geraspte kaas er overheen.

De taart kan nu  de oven (circa 200 graden) in. Na ongeveer een kwartier is de taart klaar.

Flammküche

Dit is een recept uit de Elzas, vandaar dat het een Duitse en een Frans naam heeft. In het Frans is het Tarte flambée.

Ingrediënten:
1 taartbodem voor Flammküche of een rol bladerdeeg
125 gr. kwark
125 gr. crème fraîche
3 à 4 gesnipperde uien
300 gr. stukjes spek
wat peper
flink veel geraspte kaas

Bereiding:
De bodem is een plat stuk deeg, vergelijkbaar met een pizzabodem. Als je de bodem zelf wil maken kun je een recept voor brooddeeg gebruiken. Zaak is wel het deeg heel dun uit te rollen. Je kunt ook kant-klare bodems kopen, onder meer bij de Aldi in Duitsland.  .

Voor het beleg maak je een mengsel van de kwark, de crème fraîche en wat peper. Smeer de bodem in met dit mengsel. Strooi daarna uien en spek hier overheen. Als laatste de geraspte kaas. Het is belangrijk met geen enkel ingrediënt zuinig om te gaan.

De taart moet nu in de oven. Hoe heter je oven kan, hoe beter het is (circa 200 graden).Als de spekjes lekker krokant zijn geworden, is ie klaar. Dat duurt ongeveer een kwartier

 

Wortelsoep met Indiase trekjes

Ingrediënten
1 grote pot wortels, 2 gesnipperde uien, 1 teentje knoflook fijngesnipperd of uit de knijper, 1 theelepel kerrie, 1 zakje soepgroente, 1 of 2 glazen  jus d’orange, 1 blikje tomatenpuree, 1 Spaanse peper,  2 tabletten groente- of paddenstoelenbouillon (of half om half), 1/8 liter kokosmelk, 3/4 liter water, 1 bosje verse koriander, zout en peper, eventueel maggi, (olijf)olie om in te bakken.

Bereiding
Verhit in een grote soeppan met dikke bodem een paar eetlepels (olijf)olie. Fruit hierin de ui en de knoflook  met de kerrie. Bereidt intussen de Spaanse peper voor. Snijdt de peper overlangs in tweeën. Verwijder de zaadjes en de zaadlijsten. Snipper de peper en voeg hem samen met de soepgroente bij het uimengsel. Giet in de tussentijd de wortelen af. Voeg de wortelen toe aan het uimengsel. Laat het nog even mee fruiten. Voeg nu het  water toe en de bouillontabletten. Breng het geheel aan de kook en roer het regelmatig door. Pureer de soep met een staafmixer. Giet nu de jus d’orange en de kokosmelk bij de soep en laat het geheel weer aan de kook komen. Roer het goed door. Breng het geheel op smaak met zout en peper en eventueel wat maggi. Snijdt intussen de koriander zeer fijn en voeg die toe aan de soep.

Pesto van zevenblad

Het is de pest van tuiniers die op orde zijn gesteld, zevenblad. Eén kleine troost: je kunt zevenblad eten, mits je niet met de gifspuit rond bent geweest. Je kunt het bijvoorbeeld klaarmaken als spinazie maar u kunt het gesnipperde blad ook gebruiken als alternatief voor peterselie. Hier een recept voor pesto.

Ingrediënten

Stevige bos zevenblad
125 gram pijnboompitten
1 teentje knoflook
½ rode peper, zonder zaadjes
50 gram geraspte pecorino of Parmezaan
2 eetlepels citroensap
scheut olijfolie

Bereiding

Pureer in een blender of met een staafmixer  zevenblad,  pijnboompitten (eventueel te vervangen door walnoten), gekneusde knoflook, rode peper, kaas, citroensap en een scheut olijfolie tot een korrelig geheel. Is het te droog dan kunt u wat extra olijfolie toevoegen.

Waldorfsalade

(voor 25 personen)

Ingrediënten

1,5 kg appels, 500 g knolselderie, 1 citroen, 250 g gepelde walnoten, 250 g rozijnen, eventueel een blik mandarijntjes op sap of partjes ananas, 2 koppen mayonaise of yoghurt (of half om half).

Bereiding

Rasp de selderie. Om te voorkomen dat de smaak wat scherp is kun je de geraspte selderie even in kokend water houden.

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijdt ze in blokjes. Sprenkel over de stukjes appel citroensap om verkleu­ren te voorkomen. Hak een deel van de wal­noten en leg de rest apart voor garnering. Schep de selderie, de blokjes appel, de rozijnen, de gehakte noten (en eventueel de vruchten) voor­zichtig door elkaar met de saus. Garneer het geheel met wat stukjes walnoot. Deze salade doet het ook goed in een vegeta­rische maaltijd. Maar je kunt hem ook prima gebruiken wanneer je bijvoorbeeld op een oudermiddag wilt gaan barbecueën.

Bonensalade

(Voor 6 personen)

Bruine of witte bonen vormen altijd een goede basis voor een stevige salade, bijvoorbeeld als bijgerecht bij een barbecue of bij macaroni.
Gebruik hierbij je eigen fantasie. Het recept dat we hier geven is maar één voorbeeld.
Werk je met bonen uit blik of uit glas, spoel de bonen dan eerst goed af, anders kleven ze te veel aan elkaar.

Ingrediënten

1 blik bruine bonen, 1 ui, 1 rode paprika, 1 groene paprika, 3 tomaten, komkommer, blokjes kaas of blokjes uitgebakken ont­bijtspek, olie, a­zijn, zout en peper.

Bereiding

Snijdt de ui in ringen. De kleinste ringen kun je het handigst verder versnipperen, zodat ze wat beter mengen met de andere ingrediënten.

Vanwege de kleur nemen we in deze salade rode en groene papri­ka.

Snijdt de paprika’s in kleine stukjes. Voor de  tomaat kun je het beste vleestomaten nemen. Zijn die niet te krijgen dan zijn andere ook goed. Gebruik alleen het vruchtvlees.

Stukjes komkommer en, afhankelijk of het een vegetarische salade moet worden of niet, stukjes kaas of blokjes spek maken het geheel af.

Moet het een echte maaltijdsalade worden dan kun je blokjes gekookte aardappel gebruiken.

Als saus erbij kun je vijf delen olie met één deel azijn, wat zout en peper, een mespuntje mosterd en een snufje suiker door elkaar kloppen. Maar je kunt ook een saus maken van yoghurt, tomatenketchup en mayonaise.

Linda’s eiersalade

(voor 6 personen)

Op de laatste dag van de kampcursus in Overijssel maakte Lida, een van de stafleden, dit recept altijd voor de afscheidslunch van de cursisten. Het maakte voor hen veel doorstaan leed goed.

Ingrediënten

6 hardgekookte eieren, 1 fijngesnipperd uitje, 6 eetlepels mayonaise, 6 eetlepels yoghurt, zout en peper, maggi, eventueel – theelepel kerrie.

Bereiding

Pel de eieren en snijdt of prak ze zeer fijn. Meng de mayonai­se met de yoghurt,  de kerrie en wat maggi. Schep door de saus de fijngemaakte eieren en breng het geheel op smaak met zout en peper. De eiersalade is zeer geschikt voor het maken van sandwiches.

Lapskous

(voor 12 personen)

Lapskous, het wordt ook wel geschreven als labskous, hoort thuis in het hoofdstuk stevige zeemanskost. In Skandinavië kun je het zelfs in blik kopen in twee soorten een donkere (Brun Labskovs) en een lichte (Labskovs). Moeilijk te maken is het niet. In zijn meest simpele vorm mik je alle ingrediënten, in grove stukken gesneden, in een grote pan, vullen met water, anderhalf uur laten koken en klaar is het. Maagvullend is het dan zeker, maar het is wat flauw van smaak. Om de smaak wat te verbeteren fruiten wij een deel van de ingrediënten eerst aan.

Ingrediënten

1,5 kilo rundvlees (bijvoor­beeld borstlappen), 2 kilo aardappelen, 6 dikke uien, 1 liter water, zout en peper, 4 laurierblaadjes, 2 eetlepels boter om in te bakken, (eventueel wat fijngehakte peterselie).

Bereiding

Snijdt het vlees in grove dobbelstenen en bestrooi het met zout en peper, snipper de uien grof, schil de aardappels en snijdt ze in stukken. Smelt in een grote pan de boter. Bak zodra het vet uitgebruist is het vlees aan alle kanten bruin. voeg vervolgens de ui toe en laat deze even kleur aannemen. De aardappelen mogen er nu bij, 1 à 2 theelepels zout, nog wat extra peper, het laurierblad en het water. Laat alles aan de kook komen en kook het in circa twee uur op een klein vuur gaar. Breng voor het opdienen de lapskous nog op smaak met zout en peper en wat fijngesneden peterselie. Bij dit gerecht kun je eventueel rode bietjes uit het zuur eten. In Denemarken serveren ze er ook grof roggebrood en boter bij.

Franse uiensoep

(voor 40 personen)

Ingrediënten

10 kg. uien, 5 teentjes knoflook fijngemaakt, 700 gram boter, 20 tabletten kruidenbouillon, 1 fles droge witte wijn, 10 blaadje laurier, 1 kilo gram geraspte pittige kaas

Bereiding

Uien in halve ringen snijden en lichtjes bruin kleuren in boter. Water, bouillontabletten en laurier toevoegen.

De soep aan de kook brengen en gedurende 20 minuten zachtjes laten koken.

Dien de soep op met geraspte kaas apart.

Broccolisoep

(Voor 40 personen)

ingrediënten

10 liter vegetarische bouillon, 1 liter droge witte wijn, 3 kg broccoli, 5 bakjes boursin, 1,5 liter room, peper en zout, 2 potten pesto.

Bereiding

Kook de broccoli gaar in de bouillon. Voeg boursin toe en pureer alles met de staafmixer. Verwarm opnieuw. Klop met de staafmixer de slagroom door het broccolimengsel tot het gaat schuimen. roer de pesto door de soep en breng het geheel op smaak met zout en peper.