Flammküche halal

Ingrediënten:
1 taartbodem voor Flammküche of een rol bladerdeeg
125 gr. kwark
125 gr. crème fraîche
3 à 4 gesnipperde uien
1 courgette in plakjes gesneden
wat peper
flink veel geraspte kaas (halal of vegetarisch)

Bereiding:
Op Flammküch zijn veel variaties mogelijk. Dit is een recept voor een halal-variant. Het verschil zit hem, behalve in het ontbreken van spekjes, in de kaas die je gebruikt. B ij het maken van kaas gebruiken ze, om de melk te laten stremmen, een zuur uit een van de magen van een kalf. Als dat kalf niet ritueel is geslacht,is de kaas niet halal. In  Turkse winkels kun je halalkaas gebruiken, ook kun je vegetarische kaas nemen. Die wordt zonder dierlijk stremsel gemaakt en is daarmee halal.

Voor het beleg maak je een mengsel van de kwark, de crème fraîche en wat peper. Smeer de bodem in met dit mengsel.

Bak in wat olijfolie de uien. Zodra ze zacht worden voeg je de courgete toe. Laat nog even doorbakken. Spreid het mengsel nu over de taartbodem.  Als laatste gaat de geraspte kaas er overheen.

De taart kan nu  de oven (circa 200 graden) in. Na ongeveer een kwartier is de taart klaar.

Flammküche

Dit is een recept uit de Elzas, vandaar dat het een Duitse en een Frans naam heeft. In het Frans is het Tarte flambée.

Ingrediënten:
1 taartbodem voor Flammküche of een rol bladerdeeg
125 gr. kwark
125 gr. crème fraîche
3 à 4 gesnipperde uien
300 gr. stukjes spek
wat peper
flink veel geraspte kaas

Bereiding:
De bodem is een plat stuk deeg, vergelijkbaar met een pizzabodem. Als je de bodem zelf wil maken kun je een recept voor brooddeeg gebruiken. Zaak is wel het deeg heel dun uit te rollen. Je kunt ook kant-klare bodems kopen, onder meer bij de Aldi in Duitsland.  .

Voor het beleg maak je een mengsel van de kwark, de crème fraîche en wat peper. Smeer de bodem in met dit mengsel. Strooi daarna uien en spek hier overheen. Als laatste de geraspte kaas. Het is belangrijk met geen enkel ingrediënt zuinig om te gaan.

De taart moet nu in de oven. Hoe heter je oven kan, hoe beter het is (circa 200 graden).Als de spekjes lekker krokant zijn geworden, is ie klaar. Dat duurt ongeveer een kwartier

 

Wortelsoep met Indiase trekjes

Ingrediënten
1 grote pot wortels, 2 gesnipperde uien, 1 teentje knoflook fijngesnipperd of uit de knijper, 1 theelepel kerrie, 1 zakje soepgroente, 1 of 2 glazen  jus d’orange, 1 blikje tomatenpuree, 1 Spaanse peper,  2 tabletten groente- of paddenstoelenbouillon (of half om half), 1/8 liter kokosmelk, 3/4 liter water, 1 bosje verse koriander, zout en peper, eventueel maggi, (olijf)olie om in te bakken.

Bereiding
Verhit in een grote soeppan met dikke bodem een paar eetlepels (olijf)olie. Fruit hierin de ui en de knoflook  met de kerrie. Bereidt intussen de Spaanse peper voor. Snijdt de peper overlangs in tweeën. Verwijder de zaadjes en de zaadlijsten. Snipper de peper en voeg hem samen met de soepgroente bij het uimengsel. Giet in de tussentijd de wortelen af. Voeg de wortelen toe aan het uimengsel. Laat het nog even mee fruiten. Voeg nu het  water toe en de bouillontabletten. Breng het geheel aan de kook en roer het regelmatig door. Pureer de soep met een staafmixer. Giet nu de jus d’orange en de kokosmelk bij de soep en laat het geheel weer aan de kook komen. Roer het goed door. Breng het geheel op smaak met zout en peper en eventueel wat maggi. Snijdt intussen de koriander zeer fijn en voeg die toe aan de soep.