Bonensalade

(Voor 6 personen)

Bruine of witte bonen vormen altijd een goede basis voor een stevige salade, bijvoorbeeld als bijgerecht bij een barbecue of bij macaroni.
Gebruik hierbij je eigen fantasie. Het recept dat we hier geven is maar één voorbeeld.
Werk je met bonen uit blik of uit glas, spoel de bonen dan eerst goed af, anders kleven ze te veel aan elkaar.

Ingrediënten

1 blik bruine bonen, 1 ui, 1 rode paprika, 1 groene paprika, 3 tomaten, komkommer, blokjes kaas of blokjes uitgebakken ont­bijtspek, olie, a­zijn, zout en peper.

Bereiding

Snijdt de ui in ringen. De kleinste ringen kun je het handigst verder versnipperen, zodat ze wat beter mengen met de andere ingrediënten.

Vanwege de kleur nemen we in deze salade rode en groene papri­ka.

Snijdt de paprika’s in kleine stukjes. Voor de  tomaat kun je het beste vleestomaten nemen. Zijn die niet te krijgen dan zijn andere ook goed. Gebruik alleen het vruchtvlees.

Stukjes komkommer en, afhankelijk of het een vegetarische salade moet worden of niet, stukjes kaas of blokjes spek maken het geheel af.

Moet het een echte maaltijdsalade worden dan kun je blokjes gekookte aardappel gebruiken.

Als saus erbij kun je vijf delen olie met één deel azijn, wat zout en peper, een mespuntje mosterd en een snufje suiker door elkaar kloppen. Maar je kunt ook een saus maken van yoghurt, tomatenketchup en mayonaise.

Linda’s eiersalade

(voor 6 personen)

Op de laatste dag van de kampcursus in Overijssel maakte Lida, een van de stafleden, dit recept altijd voor de afscheidslunch van de cursisten. Het maakte voor hen veel doorstaan leed goed.

Ingrediënten

6 hardgekookte eieren, 1 fijngesnipperd uitje, 6 eetlepels mayonaise, 6 eetlepels yoghurt, zout en peper, maggi, eventueel – theelepel kerrie.

Bereiding

Pel de eieren en snijdt of prak ze zeer fijn. Meng de mayonai­se met de yoghurt,  de kerrie en wat maggi. Schep door de saus de fijngemaakte eieren en breng het geheel op smaak met zout en peper. De eiersalade is zeer geschikt voor het maken van sandwiches.